Een korte historiek

Het concept van de Voedselbanken werd in 1967, in de USA, uitgedacht door John Van Hengel. In dat jaar ontmoet hij een weduwe, moeder van tien kinderen, die voedselresten zoekt in de vuilnisbakken van een kruidenierswinkel. Hij helpt haar bij het zoeken en vindt verschillende producten die nog perfect eetbaar zijn.

John Van Hengel start dan met een strijd tegen honger en voedselverspilling en overtuigt de kruideniers om hun overschotten af te staan, in plaats van ze weg te gooien. Zo ontstond de eerste Voedselbank. Later wordt het concept toegepast in Canada, in Europa en eind 1985 ook in Belgiƫ.

Vandaag telt Belgiƫ negen Voedselbanken, overkoepeld door de Belgische Federatie van Voedselbanken (BFVB), die zelf aangesloten is bij de Europese Federatie van Voedselbanken (EFVB), die 23 landen vertegenwoordigt. De EFVB staat voortdurend in contact met het "Global Foodbanking Network" (GFN) in de USA.

 


Zij steunen ons

Cijfers met betrekking tot 2017

Verdeelde voedingsmiddelen

1237975 kg (EU inbegrepen)

Geholpen personen

11254

Verdeeld door

55 caritatieve verenigingen

Met behulp van

23 vrijwilligers